24410 42363 26345   24410 71636

  • 1
  • 2

Ο Δήμος Ιωαννιτών και η Ύπατη Αρμοστεία ενδυναμώνουν τη συνεργασία τους σε θέματα ένταξης προσφύγων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μνημόνιο Συνεργασίας για την εδραίωση και την ενδυνάμωση της συνεργασίας τους σε ένα κοινό πεδίο δράσεων προς όφελος των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και των τοπικών κοινωνιών, υπέγραψαν σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). Στόχος μιας τέτοιας συνεργασίας είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες και η ανάπτυξη στρατηγικών και προγραμμάτων για την αρμονική ένταξη των προσφύγων που βρίσκονται στα Ιωάννινα.

Ήδη από το 2016, η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται στενά με τον Δήμο Ιωαννίνων, καθώς και με άλλους δήμους στην περιοχή της Ηπείρου, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Ζίτσας, όπου λειτουργεί η Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας της Αγίας Ελένης. Η συνεργασία αυτή αφορά, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση του προγράμματος ESTIA, τον συντονισμό ανθρωπιστικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και τη στήριξη των προσφύγων στις προσπάθειές τους για αυτονομία και ένταξη στην τοπική κοινωνία.

Οι μορφές στήριξης και συνεργασίας, στο πλαίσιο του Μνημονίου, θα είναι μέσω της παροχής τεχνικών συμβουλών σε έναν ευρύ τομέα (συμπεριλαμβανομένης της ένταξης, της προστασίας, της νομοθεσίας για τους πρόσφυγες, της μη-τυπικής εκπαίδευσης και της επικοινωνίας με τις κοινότητες), καθώς και μέσω της στήριξης σε ζητήματα συντονισμού, ανάπτυξης προγραμμάτων και δραστηριοτήτων άντλησης πόρων.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, αφού ευχαρίστησε την Ύπατη Αρμοστεία για την υποστήριξη, δήλωσε ότι καινοτόμες συνεργασίες όπως αυτή που συνήφθη σήμερα, είναι πολύ σημαντικές, ειδικά την παρούσα περίοδο κατά την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις, που συνοδεύουν τους πρόσφυγες στην αναζήτηση προστασίας και βιώσιμων λύσεων. «Ο Δήμος Ιωαννιτών είχε διαχρονικά μια ιδιαίτερα εποικοδομητική σχέση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει ενισχυθεί και επισφραγίζεται σήμερα με την υπογραφή του Μνημονίου, μέσω του οποίου θα αναζητήσουμε νέους τρόπους στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν το προσφυγικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Philippe Leclerc, τόνισε: «Ο Δήμος Ιωαννιτών αποτελεί πρότυπο για πολλές άλλες πόλεις στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια, στον τομέα της υποδοχής προσφύγων. Οι πρόσφυγες που βρίσκονται  στα Ιωάννινα, απολαμβάνουν τη φιλοξενία της τοπικής κοινότητας. Μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας, επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε τις καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται.» Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «όλοι είμαστε άνθρωποι εξίσου ευάλωτοι μπροστά στην πανδημία του Covid–19, ο οποίος δεν κάνει διακρίσεις».

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων υπέγραψε, επίσης, την εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας Cities #WithRefugees, συμμετέχοντας σε μια δήλωση έμπρακτης αλληλεγγύης μαζί με άλλους Δημάρχους και τοπικές αρχές από όλο τον κόσμο, που συνεισφέρουν ενεργά στην προώθηση της ένταξης και της υποστήριξης των προσφύγων. Ήδη, 246 Δήμοι ανά τον κόσμο έχουν υπογράψει την εκστρατεία, συμπεριλαμβανομένων τριών από την Ελλάδα (Αθήνα, Λιβαδειά, Σύμη).

 

- ΤΕΛΟΣ-

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:  

Παπαδάκης Ευάγγελος, (+30) 6945720301, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιστοσελίδες: www.unhcr.gr | estia.unhcr.gr/

Ακολουθήστε μας: facebook.com/unhcrgreece | twitter.com/unhcrgreece

 

Επικοινωνία: 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

     

           

Αναπτυξιακή Καρδίτσας,
Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.

Μ. Αλεξάνδρου 34 (1ος και 2ος όροφος) 

+30 24410 42363 | anka@anka.gr

Δε-Πα: 8.00 - 16.00

Social:          

 

 

 

            

 

Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας Ανέργων και

Μειονεκτούντων Πολιτών Δήμου Καρδίτσας (ΚΥπΕΑ)

Δημοτική Αγορά (οδός Διάκου / κατ. Ι-5)

+30 24410-22800 | anka@anka.gr

Δε-Πα: 8.00 - 16.00

Social:          

 

Copyright © 2005 - 2021 ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε.                                                                                                      

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες για την καλύτερη πρόσβαση στο περιεχόμενο του. Εάν διαφωνείτε με αυτό, επιλέξτε απόρριψη.