Ένα γεμάτο τριήμερο (31/5 – 2/6) εκδηλώσεων, ολοκληρώθηκε στα πλαίσια των διατοπικών δράσεων του προγράμματος LEADER της ΑΝ.ΚΑ στην Καρδίτσα.
Η 1η μέρα ήταν αφιερωμένη στο Συνεργατισμό και περιλάμβανε την ημερίδα "Τοπικό Οικοσύστημα Καρδίτσας – Χτίζοντας Συνεργασίες'' με 4 θεματικές ενότητες οι οποίες υλοποιήθηκαν από τον φορέα Κόμβος Social Hub με τη μεθοδολογία του business clinic - pitching show. Αξιόλογοι εισηγητές έδωσαν την αφορμή να γίνουν συζητήσεις και να ανιχνευθεί το έδαφος για συνεργασίες μεταξύ φορέων και πολιτών στα πεδία :
- Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης
- Act for Karditsa (εθελοντισμός και κοινωνική προσφορά)
- Από τον Τόπο στο Brand: Ταυτότητα, Ανάπτυξη και Ψηφιακή Προβολή Προορισμού
- Εναλλακτικές δραστηριότητες - ευκαιρίες και δυσκολίες
Η εκδήλωση εντάσσεται στο Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας «Ανάπτυξη Συνεργατισμού» » του προγράμματος CLLD/LEADER, Υπομέτρο 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020.
Τη 2η μέρα διοργανώθηκε η ημερίδα "Μιλώντας για οινοτουριστικές εμπειρίες – Το Ελληνικό Κρασί ως Εμπειρία: Δίκτυα, Πρακτικές και Προοπτικές", με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την παρουσίαση επιτυχημένων στρατηγικών και την ενίσχυση συνεργειών στον χώρο του Οινοτουρισμού, υπό το συντονισμό του Γεν. Δ/ντή κ. Ευάγγελου Σακελλαρίου και της κ. Χρυσούλας Κυριακοπούλου, Οινολόγου - Δημοσιογράφου Οίνου.
Η ημερίδα περιλάμβανε εισηγήσεις από τον κ. Ντανοβασίλη Παναγιώτη - Συντονιστή ΟΤΔ LEADER, την κ. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου - Πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, την κ. Κουσουρή Κατερίνα - Αν. Προϊσταμένη Ειδικών Μορφών Τουρισμού – Υπ. Τουρισμού, τον κ. Καπνουλά Δημήτριο - Strategy Marketing & Social Media Expert, τον κ. Κώστα Τσιλιλή - Δ/νων Σύμβουλο Οινοποιίας & Αποσταγματοποιίας Τσιλιλή και τον κ. Γρηγόρη Χέλμη, Ιδιοκτήτη & Chef των εστιατορίων Mezen.
Τέλος, 7 Οινοπαραγωγοί της Καρδίτσας παρουσίασαν με μοναδικό τρόπο την ιστορία τους, τα κρασιά τους και μας μίλησαν για την σημασία του Οινοτουρισμού.
Θάνος Καραθάνος, Artisan Distillery “PÚRO Karathanos”
Ράνια Παπαζήση, Οινοποιείο Monsieur Nicola by G. Karamitros
Δήμητρα Καραβανά, Οινοποιείο Karavana's wines
Ανδρέας Χριστοφόρου, Οινοποιείο Φίλια Γη
Αφροδίτη Τούσια, Οινοποιείο Κοντοζήση
Ηλίας Λιακόπουλος, Μενελαΐς Οινοποιητική – Τσίπουρο Θεσσαλίας
Ζωή Βαΐτση, Οινοποιείο - Αμπελώνας Λιάππα
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία τοπικών κρασιών και άλλων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων από ντόπιους παραγωγούς (Ηλίας Αλιβάνογλου, Ιωάννης Όμηρος Ντάφος, Δημήτρης Κίσσας, Ελισσάβετ Τοπάλογλου, Χρήστος Πρίτσας, Παναγιώτα Μπελάγια, Αλέξανδρος Γκουσιάρης, Αφοι Τσιανάβα)
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την 3η ημέρα με το θεματικό εργαστήριο «Οινοτουριστικές εμπειρίες και Τοπική Ανάπτυξη: Εργαλεία, Γνώσεις και Δράσεις» το οποίο επικεντρώθηκε στην προώθηση τοπικών ποικιλιών, τις καλές πρακτικές στον οινοτουρισμό, τη χρήση των social media, αλλά και τις πρακτικές οινογνωσίας και γευσιγνωσίας. Το εργαστήριο παρακολούθησαν 30 επαγγελματίες του οινοτουριστικού κλάδου, της φιλοξενίας και της εστίασης.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με τη παρουσία τους, εκπρόσωπος του ΥπΑΑΤ Κώστα Τσιάρα, οι βουλευτές Καρδίτσας, Γιώργος Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα και Αριστοτέλης Σπάνιας, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα και Αντιπρόεδρος της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. Παναγιώτης Νάνος, o εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ηλίας Γκαραβέλας, εκπρόσωποι φορέων, τοπικοί παραγωγοί και πλήθος κόσμου.
Οι εκδηλώσεις της 2ης, 3ης μέρας εντάσσονται στο Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας «Οργάνωση και Προβολή Οινοτουρισμού» του προγράμματος CLLD/LEADER, Υπομέτρο 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020. Οι εκδηλώσεις συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων).
