Τηλ. κέντρο: 24410 42363, 26345, Fax: 24410 71636

 
 • SHARE SIRA

  Το έργο, το οποίο συντονίζεται από το Δίκτυο SHARE του ICMC Europe (Βέλγιο), υλοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία), την Αναπτυξιακή Εταιρία Καρδίτσας, ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. (Ελλάδα), την Ένωση Entraide Pierre Valdo (Γαλλία) και το Ίδρυμα Cepaim (Ισπανία).
 • SHARE SIRA

  Coordinated by ICMC Europe’s SHARE Network (Belgium), the project is implemented in partnership with the International Organization for Migration (Belgium, Poland, Spain), the Development Agency of Karditsa (Greece), Association Entraide Pierre Valdo (France), and Fundacion Cepaim (Spain).
 • 1
 • 2

ΤΙ;

______________________________________________________________________________

Το Share Network, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2012 και του οποίου ηγείται η Διεθνής Καθολική Επιτροπή Μετανάστευσης Ευρώπης (ICMC Europe), παρέχει μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα αμοιβαίας ανταλλαγής και μάθησης μεταξύ περιφερειακών και τοπικών φορέων για την προώθηση της υποδοχής, της ένταξης και της ένταξης νεοαφιχθέντων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη.

Το έργο SHARE SIRA, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (AMIF), προωθεί εδαφικές προσεγγίσεις χωρίς αποκλεισμούς σε αγροτικές περιοχές της Ευρώπης, οι οποίες διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην υποδοχή νεοαφιχθέντων. Το έργο ενισχύει και διευρύνει τον κοινωνικό προσανατολισμό και τη συνολική ένταξη των νεοαφιχθέντων σε 10 αγροτικές περιοχές της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Πολωνίας και της Ισπανίας, μέσω καινοτόμων προσεγγίσεων, που περιλαμβάνουν την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς και την πιλοτική εφαρμογή δράσεων κοινωνικού προσανατολισμού προερχόμενου από τη βάση. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Δίκτυο SHARE,

 παρακαλούμε όπως επισκεφθείτε τον ιστότοπο

www.resettlement.eu

 

ΠΟΤΕ;

______________________________________________________________________________

Ιανουάριος 2021 – Δεκέμβριος 2022.

ΠΟΙΟΣ;

______________________________________________________________________________

Το έργο, το οποίο συντονίζεται από το Δίκτυο SHARE του ICMC Europe (Βέλγιο), υλοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία), την Αναπτυξιακή Εταιρία Καρδίτσας, ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. (Ελλάδα), την Ένωση Entraide Pierre Valdo (Γαλλία) και το Ίδρυμα Cepaim (Ισπανία).

ΠΟΥ;

______________________________________________________________________________

Το έργο υλοποιείται σε 10 κυρίως αγροτικές περιοχές σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες:

 • Γαλλία: Περιφέρεια Auvergne Rhône-Alpes (Διαμέρισμα Isère)· Περιφέρεια Provence-Alpes Côte d’Azur (Διαμέρισμα Vaucluse)· Περιφέρεια Nouvelle Aquitaine (Διαμέρισμα Corrèze) και Περιφέρεια Bourgogne-Franche-Comté (Διαμέρισμα Saône-et-Loire).
 • Ελλάδα: Περιφέρεια Θεσσαλίας (Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας).
 • Πολωνία: Επαρχίες Mazovia και Lower Silesia.
 • Ισπανία: Αυτόνομη περιφέρεια της Aragon (επαρχία Teruel): Αυτόνομη περιφέρεια της Castilla la Mancha (επαρχία (Guadalajara)· και Aυτόνομη περιφέρεια Castilla και León (επαρχία Soria).

ΠΩΣ;

___________________________________________________________________________________________________________________________________________ Tο έργο δημιουργεί πολυσυμμετοχικές πλατφόρμες στις 10 περιφέρειες, στις οποίες συμμετέχουν – μεταξύ άλλων – περιφερειακές/τοπικές αρχές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργό συμμετοχή μεταναστών και προσφύγων, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή συνεκτικών και χωρίς αποκλεισμούς εδαφικών προσεγγίσεων προσανατολισμού και ένταξης. Μέσω στοχευμένης κατάρτισης και παροχής πληροφοριών, το έργο αναπτύσσει την ικανότητα των πλατφορμών να εμπλέκουν εταίρους και κοινότητες και να αναπτύσσουν μια βάση στοιχείων για την καθοδήγηση παρεμβάσεων προσανατολισμού και ένταξης.

  

Το έργο πιλοτάρει και αξιολογεί καινοτόμες δράσεις κοινωνικού προσανατολισμού προερχόμενες από τη βάση (grass-root), οι οποίες δρομολογούνται από τις περιφερειακές πλατφόρμες στις 10 περιφέρειες-στόχους. Πιλοτικά σχέδια αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες ανάγκες των νεοαφιχθέντων σε αγροτικές περιοχές, όπως η καταπολέμηση της γεωγραφικής και κοινωνικής απομόνωσης, η συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και η προώθηση της συμμετοχής των νεοαφιχθέντων στα τοπικά κοινωνικά και πολιτιστικά δίκτυα και δραστηριότητες.

 

  

Το έργο διασφαλίζει ότι οι εμπειρίες και οι βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τον περιφερειακό συντονισμό και τις δράσεις για τον κοινωνικό προσανατολισμό των νεοαφιχθέντων σε αγροτικές περιοχές, διαμοιράζονται μεταξύ των τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών εταίρων, μέσω, μεταξύ άλλων, διακρατικών δραστηριοτήτων ανταλλαγών και μάθησης, δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων και παραγωγής εργαλείων και πόρων.

1η Περιφερειακή Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης «Share Sira»

May be an image of 17 people, screen and text

Τη Δευτέρα, στις 12 Απριλίου 2021, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης &Ένταξης της Ε.Ε. Έργου «#ShareSira», με αντικείμενο την επέκταση του κοινωνικού προσανατολισμού και της ένταξης νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών σε αγροτικές περιοχές, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η 1η Περιφερειακή Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης Φορέων υπό τον συντονισμό της #ΑΝΚΑ.

Σε αυτή την 1η συνάντηση στο κάλεσμα της ΑΝ.ΚΑ. ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι ποικίλων ομάδων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, μεταξύ των οποίων η Περιφέρεια Θεσσαλίας (μέσω του Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Καραγιάννη και του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης), ο Δήμος Καρδίτσας, Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομα Δήμου Καρδίτσας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και
η Διευθύνση Α΄θμιας Εκπαίδευσης, το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, το Εμπορικό Επιμελητήριο, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες UNHCR GREECE, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM Greece), το Danish Refugee Council (DRC ), η Intersos, το Ελληνικό Φόρουμ για τους Πρόσφυγες (GFR Media), ερευνητές σε θέματα μετανάστευσης, εκπρόσωποι μεταναστών και προσφύγων, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων.
Είναι η πρώτη φορά σε τοπικό επίπεδο που τόσοι πολλοί και ετερόκλητοι μεταξύ τους φορείς συναντήθηκαν γύρω από το ίδιο τραπέζι, έστω και διαδικτυακά, για να ενημερωθούν, να προβληματιστούν και να αρχίσουν να θέτουν βάσεις συντονισμού γύρω από το θέμα της κοινωνικής ενσωμάτωσης και ένταξης προσφύγων και μεταναστών με αφορμή το εν λόγω Έργο.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα θερμό «ευχαριστώ» για τη συμμετοχή, με την ευχή και την προσδοκία του βέλτιστου συντονισμού όλων μας στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων του Έργου.

 

Ποιοί είμαστε

Βασικό στοιχείο της ταυτότητας της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. είναι η υλοποίηση προγραμμάτων και έργων. Αυτά αποτελούν τα διακριτά τμήματα της παρέμβασής της. Είναι δε, το αποτέλεσμα μιας σύνθετης διαδικασίας σχεδιασμού, τεκμηρίωσης και διεκδίκησης. Μέσω των προγραμμάτων και των έργων επιδιώκεται η ανάπτυξη τόσο των αγροτικών όσο και των αστικών περιοχών με την ανάδειξη και αξιοποίηση των κάθε μορφής πόρων (φυσικών, ανθρώπινων, πολιτιστικών), προτάσσοντας ως κινητήριο μοχλό την τοπική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα.

Πληροφορίες

Αναπτυξιακή Καρδίτσας,
Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.
Μ. Αλεξάνδρου 34
(1ος και 2ος όροφος)

+30 24410 42363
anka@anka.gr
Δε-Πα: 8.00 - 16.00

Που βρισκόμαστε

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες για την καλύτερη πρόσβαση στο περιεχόμενο του. Εάν διαφωνείτε με αυτό, επιλέξτε απόρριψη.