Μαθήματα μακιγιάζ σε νέες κοπέλες Ρομά
Μαθήματα μακιγιάζ σε νέες κοπέλες Ρομά,
μέσω του προγράμματος «Young Entrepreneurs Succeed! (YES)»
Σε συνέχεια των 2 συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 24/09/2019 στο Κέντρο Κοινότητάς με Παράρτημα ΡΟΜΑ του Δήμου Σοφάδων και στις 26/09/2019 στο Κέντρο Κοινότητάς με Παράρτημα ΡΟΜΑ του Δήμου Καρδίτσας, ξεκίνησε στης 20/11/2019, το πρώτο τμήμα επιμόρφωσης στο πλαίσιο του προγράμματος.
Η έναρξη του τμήματος «επιμόρφωση γυναικών Ρομά σε επαγγελματικό μακιγιάζ», έγινε παρουσία του εκπροσώπου του Δήμου Σοφάδων Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιώργου Τσινόπουλου. Παρουσία των στελεχών του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και του διαμεσολαβητή κ. Κώστα Καλλιώρα. Οι οποίοι εργάστηκαν συστηματικά για την ενημέρωση και προσέλκυση των ενδιαφερομένων. Όλες οι ενδιαφερόμενες προσήλθαν με ενθουσιασμό και διάθεση να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις από το πρόγραμμα ως βάση για την ανάπτυξη επαγγελματικής δραστηριότητας και τη δημιουργία εισοδήματος.
Οι δύο συναντήσεις εργασίας που προηγήθηκαν με τα αρμόδια στελέχη που εργάζονται στα Κέντρα Κοινότητας Σοφάδων και Καρδίτσας και ειδικότερα στα παραρτήματα που διαθέτουν τα δύο Κέντρα για τους ΡΟΜΑ, βοηθήσαν σημαντικά στην προετοιμασία της έναρξης δράσεων στο πλαίσιο του έργου «Young Entrepreneurs Succeed! (YES)».
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τα στελέχη των Κέντρων κοινότητας που υποστηρίζουν και ΡΟΜΑ αναδείχτηκαν οι παρακάτω ανάγκες των νέων Ρομά:
- Αναβάθμιση βασικών δεξιοτήτων (γραφή ανάγνωση κλπ) και εγγραφή στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ). Συζητήθηκε επίσης, η προοπτική να οργανωθούν τμήματα προετοιμασίας των ενδιαφερομένων διάρκειας μέχρι 50 ώρες, στο πλαίσιο του έργου.
- Εισαγωγή σε επαγγέλματα, όπως όπως αισθητικός, κομμωτής/τρια ή κουρέας, φωτογράφος ή και εικονολήπτης τα οποία συγκεντρώνουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των νέων Ρομά, με την οργάνωση επιμορφωτικών τμημάτων εργαστηριακής φύσης.
- Εισαγωγή στις νέες ανάγκες του πρωτογενή τομέα με αναβάθμιση παρεχόμενων αγροτικών εργασιών, με την οργάνωση ενός εισαγωγικού επιμορφωτικού τμήματος που θα περιλάμβανε πρακτική εκπαίδευση εντός θερμοκηπίων και θα έδινε τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους και στις ενδιαφερόμενες να αποκτήσουν άμεση αντίληψη της φύσης των εργασιών.
Τo Έργο «Scaling trust-based partnership models to recharge youth entrepreneurship: Supporting underserved communities with innovative entrepreneurship support instruments (TPM-RYE)», επιχορηγείται με 2,3 εκ ευρώ από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, μέσω του ΕΟΧ και του Νορβηγικού Ταμείου Χορηγιών για την στήριξη της απασχόλησης των νέων. Ο στόχος του προγράμματος είναι η ενεργοποίηση των άνεργων νέων και η υποστήριξή τους, για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας ή την επιχειρηματικότητα.